Midsommer melankoli

Yeark. Så har det allerede været Sankt Hans!  Og så står vi jo nærmest med det ene ben nede i en foret vinterstøvle. Indrømmet. Det kan man da kalde weltschmerz. Men læs så lige hvad min overmand i patetisk vemod har sagt

Finn hælder benzin på bålet, som i år er i mikrostørrelse. Vi plejer ellers at brænde en masse fældede træer af, for Finn og Anne-Mettes have er rundt regnet på størrelse med Rold Skov.

”Allerede dagen efter Sankt Hans begynder jeg at blive vinterdeprimeret”. Nogenlunde sådan sagde Henrik Nordbrandt engang i et længere interview til Ud & Se.

Det citat har jeg aldrig glemt. For det kan man da kalde et tungsind, der vil noget. Og samtidig er der vel ikke ret mange danskere, som ikke har en snert af den gode Nordbrandt i sig.

Vi kom til at snakke om ham Sankt Hans aften. Der på Finn og Anne-Mettes store terrasse, hvor sol og fuglesang fik en til at føle, at det aldrig bliver efterår igen.

Anne-Mette havde faktisk en første udgave af Nordbrandts digtsamling ”Håndens skælven i november” inde i reolen.

Det er en forrygende selvironisk og melankolsk perle. Tredje digt i samlingen er helt klart en af mine favoritter. Efter at have læst det kan det da ellers nok være, at man kan se at komme ned ad trappen og ud i kolonien for at suge noget lys til sig:

Når solen endelig skinner i november

skinner den så stærkt

at selv de blinde farer sammen

når de hører deres skyggers drøn.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Årstider. Bogmærk permalinket.

2 svar til Midsommer melankoli

  1. Birgit Ziedoy siger:

    Åh ja Sankt Hans aften strejfede det mig også, at nu ville dagene uvægerligt langsomt blive kortere. Vores bål i haveforeningen var noget større end dit bål og brændte urtigt ned, da det var så tørt. I modsætning til sidste år hvor bestyrelsen måtte søge Ishøj Kommune om tilladelse til en senere afbrænding, da alt var vådt og ikke ville brænde. Så heksen fløj ikke den aften. Forresten har jeg læst, at Sankt Hans aften er den aften, som mændene mest glæder sig til, for da kan de sende deres kone eller kæreste til Blocksbjerg. Til gengæld er juleaften kvindernes aften, for da skal manden udklæde sig som en velnæret person med stort kunstskæg og det eneste han skal sige er ho-ho. Da får hun hævn.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s