KOLONIHAVER I DANMARK

Mormors kolonihavehus har fået jacuzzi

Intet er, som det var i gamle dage. Heller ikke i kolonihaverne. Her er den lokale håndbajer i mange tilfælde blevet skiftet ud med økologisk solbærsaft og prydhaven med udekøkken og Webergrill

I haveforeningen Strandlyst på Amager holder de fast i de gamle traditioner.

“Hvor er det dog sørgeligt at se, hvordan den have er kommet til at se ud. Den forrige ejer passede den jo ellers så nydeligt,” siger den ene ældre dame til den anden ældre dame:

”Jaaaah, det ville have gjort hende ondt, hvis hun så haven nu

Denne konversation overhørte jeg en af de første somre, jeg havde fået kolonihave. Det var ikke min have, de snakkede om. Det var naboens. Men det kunne ligeså godt have været min.
Samtalen er kendetegnende for den udvikling, jeg har oplevet de seneste ti år. Ikke blot i min forening, men også på landsplan. Det er ikke længere Dansen med Regitze-segmentet, der dominerer.  De travle børnefamilier, der ikke går op i skvalderkål og perlegrus, er godt i gang med at tage over. 

Kolonihaver er blevet hot. Og mere præget af luksus. De nye huse, der bygges, har allermest karakter af sommerhuse med Kvik-køkken og klinkegulv.

Ny husejer i Vennelyst, den ældste haveforening i København.

Ågerpriser og spekulation

Samtidig er cool cash blevet hverdagen, og kolonihaver er ikke længere forbeholdt de dårligst stillede. De skyhøje huspriser i de større byer de seneste år er smittet af på kolonihaverne.

I haveforeningerne, hvor prisen vurderes af foreningen, går der rygter om penge under bordet.

I andelshaveforeningerne kan man selv fastsætte prisen. Her har jeg set sælgere, der har forlangt over en halv million for en gammel rønne med tilgroet have.

I 2007 blev med udgangspunkt i en konkret sag, hvor medlem ønskede at sælge til markedspris, taget op ved Højesteret. De to stridende parter var det 100 år gamle Kolonihaveforbundet og det nystiftede udbryderforbund, Kolonihavernes Fællesrepræsentation.   

Sagen endte med en sejr til Kolonihaveforbundet, der fortsat ønsker at det er haveforeningens vurderingsudvalg, der bestemmer prisen.

Da jeg besluttede mig for at få en kolonihave, cyklede jeg rundt i de nærliggende kolonihaveforeninger. Her kastede jeg et blik på deres opslagstavler eller forhørte mig hos de mennesker, jeg mødte på havegangene. I dag bliver mange kolonihaver også solgt gennem Den Blå Avis.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s